Ti uortodokse tips for deg som vil endre måten du tenker på økonomi

Er du litt lei av å lese om selvfølgeligheter og floskler når du søker etter gode tips til hvordan du kan forbedre din egen privatøkonomi? Dette er artikkelen for deg som tør å tenke litt utenfor boksen for å bedre egen situasjon. Og vi kan nærmest garantere at dette er ti økonomiske tips du aldri har tenkt på før.

Sjekk rentenivået hos dine nåværende bank

Du kan enkelt ta en telefon til banken og høre hva slags renter du får på sparekontoen din. Nordmenn sjekk (nesten) aldri rentenivået på annet enn lån, noe som gjør at man potensielt går glipp av store summer. Bankene er ofte svært villige til å gå med på en renteøkning hvis du klager. I verste fall kan du vurdere å bytte bank.

Sjekk hva du er verdt akkurat nå

En veldig amerikansk måte å finne ut hva mennesker er ”verdt” på (ja, det høres stygt ut…) er å kalkulere det man på engelsk refererer til som ”net worth”. Det er altså differansen mellom hva man eier (penger, biler, båter, hus, leilighet, etc.) og hvor mye gjeld man har.

Da finner du ut hvor du står økonomisk. I Norge pleier bankene å bruke andre faktorer for å beregne din betalingsevne.

Begynn å følg 50/30/20-regelen

50 % av inntekten din skal gå til mat, leilighet og andre ting man MÅ ha for å leve. 30 % skal gå til ting som gjør livet ditt bedre og mer morsomt å leve (kinobesøk, restaurant, en tur ut på byen, fotballkontigent, etc.) og 20 % skal brukes til sparing og nedbetaling av gjeld.

Kjøp deg en tavle og plasser den på veggen

Skriv ned finansrelaterte ting på tavlen – avhengig av hva som motiverer deg. Det å få skrevet ting ned og ha notifikasjoner tydelig rundt seg i hverdagen vil hjelpe deg med å virkelig begynne å tenke mer på privatøkonomien din.

Penger avler penger og forbruk avler forbruk

Har du noen gang lest kjendisnytt i VG og tenkt: ”Er det virkelig MULIG å bruke så mye penger på én uke?”. Rike kjendiser bruker ofte penger som fulle sjømenn, og det er et direkte resultat av at mennesker har en lei tendens til å øke forbruket sitt i samsvar med at man får mer penger mellom hendene. Prøv å unngå dette.

Hvis du får litt mer penger i hendene en måned vil det lønne seg å kunne være like økonomisk disiplinert som du var sist måned. Gevinsten får du på sikt.

Skaff deg en ”økonomivenn”

En amerikansk studie fra 2007 viste en klar korrelasjon mellom venner i de valgene man tar hver dag. Det høres kanskje ikke så utrolig ut, men det betyr i hvert fall at du lett lar deg påvirke av de rundt deg når du tar egne valg med dine egne penger. Det kan være en god idé å omgi seg med folk som har et fornuftig forhold til sin egen økonomi.

Studien kan du lese mer om her.

Be arbeidsgiver gi første tall i en lønnsforhandling

Du vil alltid komme dårligst ut hvis du gir det første tallet i en forhandlingssituasjon med mindre du har veldig gode argumenter for nettopp hvorfor det tallet er det riktige. Det er utrolig kjedelig å ende opp i en situasjon hvor kravet ditt blir umiddelbart akseptert av sjefen – for da vet du nemlig at potensialet var så utrolig mye større.

Start med å betale ned de små lånene

Ikke fokuser særlig mye på boliglån og studielån hvis du ikke engang har klart å bli kvitt kredittkortgjelden fra forrige måned. Begynn alltid med de minste lånene først da de som regel er mye dyrere å holde på enn andre typer lån.

Forbrukslån og kredittkort er gode steder å starte hvis du vil bli gjeldfri kjapt.

Tenk deg nøye om før du blir medsøker

Hvis et familiemedlem eller en god venn spør om du vil bli medsøker på et forbrukslån bør du tenke deg nøye om før du takker ja. Ubetalte regninger vil ha en direkte innvirkning på din økonomi, og du skal virkelig stole på vedkommende før du takker ja til noe slikt.

Sammenlign priser på nett

Når du handler på nett bør du unngå å holde deg til den samme nettbutikken hver gang. Det er greit at det kan være hendig å kjøpe varer hos en butikk man vet fungerer, men de aller fleste nettbutikker med norsk organisasjonsnummer kan stoles på.

Det finnes mange nettsider som sammenligner priser fra alle de store norske nettbutikkene.